Cybercrime Tactics and Techniques Report Q4 2016

Malwarebytes LabsCybercrime Tactics and Techniques Report Q4 2016

Op de blog-site Malwarebytes Labs (van het beveiligingsbedrijf Malwarebytes) is op 6 maart 2017 “Cybercrime Tactics and Techniques Report Q4 2016” gepresenteerd. Hierin worden:
waargenomen trends tijdens de laatste maanden van 2016 besproken;
een aantal dreigingen geanalyseerd;
voorspellingen gedaan voor begin 2017.

Conclusie

Ondanks alles wat er in het Cybercrime Tactics and Techniques Report Q4 2016 behandeld is, was het einde van 2016 mild in vergelijking met de rest van het jaar. Dit als gevolg van de seizoensgebonden daling van malware campagnes. Kijkend naar 2017 kan een terugkeer naar een vergelijkbaar niveau van malware verspreiding verwacht worden, zoals in Q2 en Q3 2016 te zien was.

  • Ransomware domineerde in 2016 en blijft dit doen in 2017. De verwachting is dat er heel weinig variatie zal zijn in 2017, en als er iets verandert wordt het steeds erger.
  • De Kovter Trojan (advertentie fraude) was de meest waargenomen niet-ransomware Windows malwarefamilie. Niet alleen aan het einde van 2016, maar in het grootste deel van het jaar.
  • Het Mac bedreigingen landschap bestaat voornamelijk uit Adware en PUP’s, maar het OSX platform heeft zijn eerste voorbeeld van ransomware. Daarnaast een hoop andere Trojan droppers op het gebied van  tech support oplichting, adware installatie en backdoor malware.
  • Na de val van Angler medio 2016 nam RIG exploit kit het stokje over als de overheersende exploit kit die in het wild werd waargenomen.
  • Phishing en malspam aanvallen worden steeds verfijnder: van het leveren van nieuwe soorten ladingen tot het verslaan van geautomatiseerde analyse systemen met behulp van wachtwoord beveiligde documenten en ZIP-bestanden.

Begin 2017 zal interessant zijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat we game-changing operaties zullen zien in het eerste kwartaal. De verwachting is dat veel gevaarlijker ontwikkelingen vanaf Q2 zich zullen openbaren.

Lees het volledige rapport op https://blog.malwarebytes.com/threat-analysis/2017/03/malwarebytes-labs-presents-cybercrime-tactics-techniques-report

Website Malwarebytes: https://nl.malwarebytes.com


Wilt u advies over internet beveiliging? Gebruik dan ons contactformulier.